A parkolási bírságról

„ Kölcsönadtam az autóm egy ismerősnek, aki parkolójegy kiváltása nélkül pár órára a város központjában hagyta a gépkocsit. A helyi rendőrség az én nevemre állította ki a 400 lejes büntetést. Mit lehet tenni ebben az esetben? – kérdezi egy tanácstalan olvasónk.

            Mivel a szabálysértési felelősségnek személyes jellege van, a büntetés kifizetése a gépkocsi vezetőjét terheli, nem pedig az autó tulajdonosát. A rendőrségnek a bírság kiszabása érdekében fel kell derítenie az elkövető kilétét.

            A közúti közlekedésről szóló 2002. évi 195-ös számú sürgősségi kormányrendelet 39. cikkelyének értelmében a közúti rendőrség kérésére, úgy a magánszemélyek, mint a jogi személyek kötelesek közölni a gépkocsit vezető személy adatait, ellenkező esetben szabálysértést követnek el.

A kihágás megállapítása és büntetése a közúti rendőrség hatáskörébe tartozik, de kivételesen, a 2010. évi 155-ös számú törvény 7. cikkelyének értelmében, a helyi rendőrség is megállapíthatja a tilosban való parkolásért elkövetett szabálysértést és büntetést szabhat ki az elkövető ellen. Ez viszont egy kivételes rendelkezés, amelyet nem lehet más esetekre is kiterjeszteni.

Amennyiben a helyi rendőrség kérte ki az elkövető adatait és ezek megtagadásáért ő állapította meg a kihágást és ő szabta ki az erre vonatkozó bírságot, a jegyzőkönyv bírósági eljárás keretén belül megsemmisíthető. A 2001-es évi 2-es számú szabálysértésekről szóló Kormányrendelet értelmében a kihágást megállapító és büntetést elrendelő jegyzőkönyv ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül panaszt lehet előterjeszteni az elkövetés helye szerint illetékes bíróságon, a kérelmezőt 20 lej értékű illetékfizetési kötelezettség terheli. Bizonyítékként felhasználható az esetleges haszonkölcsön szerződés illetve tanúk kihallgatása.

Az eddig nem egységes joggyakorlatot a Legfelső Bíróság 2017. évi 11-es számú határozata hivatott orvosolni, amely kötelező érvénnyel megállapítja, hogy a helyi rendőrségnek nem áll jogában kikérni az elkövető adatait illetve ezek megtagadása esetén nem állapíthatja meg a szabálysértést és nem bírságolhat miatta.